Palkintojen verotukseen muutos 1.1.2020

30.1.2020

Palkintojen verotukseen muutos 1.1.2020

 

 

Palkintojen verotus muuttui edellisen kerran vuoden 2019 alussa tulorekisterin myötä. Muutokset herättivät paljon keskustelua. Uusi ohje on annettu 31.12.2019. Kilpailupalkinnon antajan ilmoittamisvelvollisuutta on muutettu vuodesta 2020 lähtien siten, että enintään 100 euron arvoiset kilpailupalkinnot on ilmoitettava tulorekisteriin vain, jos palkinnon antaminen liittyy työ- tai palvelussuhteeseen.

 

Myös ennakonpidätysvelvollisuutta kilpailupalkinnosta on muutettu 1.1.2020 alkaen siten, että enintään 100 euron arvoisista kilpailupalkinnosta ei lähtökohtaisesti tarvitse toimittaa ennakonpidätystä.

 

Kuitenkin urheilijan, joka verovuonna saa kilpailupalkintoja yli 100 euron arvosta, on ilmoitettava saamansa palkinnot omassa verotuksessaan.

 

Rahanarvoisena tavarana saadut veronalaiset kilpailupalkinnot arvostetaan niiden käypään arvoon. Arvoltaan merkityksettömät palkintoesineet ja tavarapalkinnot kuten pokaalit, mitalit, lippikset, karkkipussit, kahvipaketit yms. eivät kuitenkaan ole veronalaista tuloa.

 

Palkinnon saajalla on oikeus vähentää tuloistaan niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot. Vähennyskelpoisia ovat esimerkiksi kilpailuun osallistumisesta aiheutuneet välittömät menot, kuten mahdolliset osallistumismaksut ja matkakulut.