Aseiden säilytyksen ja lainaamisen lainsäädäntö muuttunut

9.2.2024

Aselainsäädäntöön on säädetty ilmoitusvelvollisuuksia, joiden laiminlyönti johtaa ikäviin seurauksiin. Joten ole tarkkana niiden suhteen. 


1. Deaktivoidun aseen ilmoittaminen poliisille pakollista

Kaikki pysyvästi ampumakelvottomat ja deaktivoidut aseet on rekisteröitävä Suomessa. Näitä aseita on usein muistoesineinä ja perintöaseina kodeissa. Tällainen ase on ilmoitettava poliisille. Kaikkien, joilla on tällainen ase, on ilmoitettava aseesta.

Jos ase on deaktivoitu 28.6.2018 jälkeen, se saattaa jo olla poliisin aserekisterissä. Sinun tulee varmistaa, että ase on rekisterissä. Poliisi suosittelee, että kaikki deaktivoidut aseet ilmoitetaan nyt. Tällaisen aseen hallussapito muuttuu rangaistavaksi 15.7.2024, jos ilmoitusta rekisteriin ei ole tehty.  Jos jätät ilmoituksen tekemättä ampuma-aselain vastaisesti tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta, syyllistyt ampuma-aserikkomukseen, josta on sakkorangaistus.

Voit tehdä ilmoituksen poliisin sähköisessä asioinnissa. (asiointi.poliisi.fi)


2. Deaktivoidun aseen säilyttäminen

Deaktivoitua ampuma-asetta pitää säilyttää samalla tavoin turvallisesti, kuten muitakin toimivia ampuma-aseita. Eli säilytysvaatimus on samanlainen, kuin deaktivoitu ase olisi "toimintakuntoinen ase". Jos sinulla on säilytettävänä vähintään kuusi ampuma-asetta tai deko-asetta tai yksikin erityisen vaaralliseksi luvitettu ase (ERVA), tulee olla säilytystä varten standardoitu turvakaappi tai poliisin hyväksymät säilytystilat. Jos turvakaappi painaa tyhjänä alle 150 kiloa, se on kiinnitettävä kaapin sisäpuolelta lattiaan tai seinään.


Huomaa!  Deaktivoidut Suomi -konepistoolit tms. tulee säilyttää, erityisen vaaralliseksi (ERVA) luvitetun aseen tavoin standardoidussa turvakaapissa tai poliisin hyväksymässä säilytystilassa.



3. Itselataava pitkä metsästysase, harrastuksen jatkumisesta ilmoitettava poliisille 5 vuoden välein

Harrastuksen jatkumisen ilmoittamisvelvoite säädettiin  koskemaan myös itselataavia pitkiä metsästysaseita, joille on myönnetty toistaiseksi voimassa oleva lupa 15.7.2019 tai sen jälkeen.  Tämä siis koskee niin kivääreitä kuin haulikoitakin. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti.


Harrastuksen jatkuminen osoitetaan viiden (5) vuoden välein.  Jos lupa on myönnetty metsästysperusteella, voimassa oleva metsästyskortti riittää osoittamaan harrastuksen jatkumisen. Eli jos sinulla on useita tällaisia aseita, niin ilmoitus tehdään vanhimman myönnetyn luvan perusteella, jolla säädetty aikaraja täyttyy. Sen jälkeen ilmoitus tehdään viiden vuoden välein. Metsästäjällä on velvollisuus huolehtia ilmoituksista itse. Poliisi ei muistuta tästä asiasta!

Voit tehdä ilmoituksen poliisin sähköisessä asioinnissa. 


4. Aseen lainaaminen toiselle henkilölle.

Jos tilapäisesti luovutat eli lainaat aseen toiselle henkilölle on sinun ilmoitettava yli 30 vuorokautta kestävä laina poliisille. Aseenhaltija eli lainaaja ilmoittaa. Ilmoitus tapahtuu sähköisen asioinnin kautta. Lainatessasi sinun tulee tietysti tarkastaa henkilön aselupa, jotta hänellä on oikeus lainata asetta.


Sähköinen ilmoitus

Sähköinen ilmoitus tehdään käytännössä Poliisin sähköisessä asioinnissa (asiointi.poliisi.fi) on lomake ilmoittamista varten. Palveluun tunnistaudutaan sähköisillä tunnuksilla. Lomake on yksinkertainen ja järjestelmä ohjaa käyttäjää. Tulosta palvelusta itsellesi kopio tekemästäsi ilmoituksesta. Poliisi on tarvittaessa yhteydessä sinuun, jos mitään ei kuulu, kaikki on kunnossa.