25m pistooli (urheilupistooli)

Ampujat: Naiset, naisjuniorit ja miesjuniorit (N, N50, N20, N18, N16, M20, Y18, Y16) sekä Suomessa myös miehet (M).

Ampumamatka: 25 metriä

Ase: Aseena käytetään kaliiperiltaan .22 olevaa ns. puoliautomaattipistoolia (=itselataava kertatuli) tai revolveria (=lippaallinen kertatuli), jonka liipaisuvastus on vähintään 1,0 kg ja aseen paino enintään 1,4 kg. Aseen tulee mahtua 30 x 15 x 5 senttimetrin mittalaatikkoon. Vain avotähtäimet ovat sallittuja, liipaisu voi tietyin edellytyksin olla elektroninen.

Luodit: Aseen patruunoina käytetään kaliiperiltaan .22:n niin sanottuja pitkiä patruunoita (Long Rifle), luotien tulee olla lyijyä tai vastaavaa pehmeätä materiaalia.

Taulut:
– Tarkkuusosa: Sama 10-renkainen 25/50 m pistoolitaulu kuin mitä miesten 50 m pistoolissa. Kympin halkaisija on 50 mm ja 1-renkaan halkaisija 500 mm.
– Pikaosa: Rengastukseltaan 5-10 oleva 25 m olympiapistoolipistoolitaulu, jossa kympin halkaisija on 100 mm ja vitosringin halkaisija on 500 mm eli sama taulu kuin mitä miesten 25 m olympiapistoolissa.

Urheilija ampuu laukauksensa aina ampumapaikkansa mukaiseen tauluun. Paperitauluja käytettäessä tauluryhmän tulee kääntyä samanaikaisesti esiin ja pois (90 astetta). Elektronisiin tauluihin ammuttaessa kunkin taulun yläpuolella on punainen ja alapuolella vihreä valo: punaisen palon syttyessä tauluun ei saa ampua ja ampuma-aika alkaa vihreän valon syttyessä.

Ampumaohjelma: Kilpailu on kaksiosainen sisältäen tarkkuus- ja pikaosiot. Ensin ammutaan 30 laukausta (alle 16-vuotiaat ampuvat 20 ls) tarkkuusammuntaa (kuusi viiden laukauksen sarjaa, kuhunkin sarjaan on aikaa viisi minuuttia). Toinen osa sisältää pika-ammuntaosion, joka kansainvälisissä kisoissa ammutaan yleensä seuraavana päivänä, osallistujamääristä riippuen. Pikaosassa ammutaan myös kuusi viiden laukauksen sarjaa (alle 16-vuotiaat ampuvat 4×5 ls), joissa taulu on näkyvissä kolmen sekunnin ajan kutakin yksittäislaukausta kohti ja sitten piilossa seitsemän sekuntia. Pikaosalla urheilijan tulee laskea asetta pitelevä käsi ”valmis”-asentoon eli alle 45 asteen kulmassa vartaloon nähden odottamaan taulun esiin tuloa (=ampuma-ajan alkua). Ennen kummankin osion alkua urheilija voi ampua viiden laukauksen koesarjan kyseisen osion ampumaohjelman mukaisesti.

Tasatulos: Peruskilpailussa tasatulos ratkaistaan seuraavasti: ensimmäisenä ratkaisee sisäkymppien määrä ja sitten viimeisen kymmenen laukauksen sarjan korkein pistemäärä edeten kymmenen laukauksen sarjoissa alkua kohti, kunnes tasatulos on ratkennut. Jos sisäkymppien määrä ja sarjat ovat identtiset, ratkaisee kymppien, yhdeksikköjen, kahdeksikkojen ja niin edelleen määrä.

Finaali: Loppukilpailuun pääsee peruskilpailun kahdeksan parasta ja finalistien ampumapaikat arvotaan. Finaali ammutaan kaksivaiheisena: ensin semifinaali, josta kaksi parasta selviytyy kulta- ja hopeaotteluun, sijoille 3 ja 4 selviytyneet ampuvat pronssiottelussa ja sijat 5-8 määräytyvät semifinaalitulosten mukaisesti. Semifinaalissa ja mitaliotteluissa aloitetaan nollilta eli edeltävillä tuloksilla ei ole enää merkitystä. Semifinaali koostuu viidestä viiden laukauksen sarjasta, jotka ammutaan pikaosan tyylisesti mutta ”osuma tai ohi” -periaatteella: saadakseen osuman tulee pistearvon olla vähintään 10,2 kymmenesosapistein mitattuna, muut pistearvot antavat ohi- eli nolla-arvon. Semifinaalissa kaikki 8 urheilijaa ampuvat yhtä aikaa. Lisääntyvä kokonaisosumamäärä ratkaisee mitaliotteluihin selviytyjät ja sijojen 5.-8. järjestyksen. Semifinalistien mahdolliset tasatulokset mitaliotteluihin selviytymisistä ratkaistaan yksittäisin lisäsarjoin, kunnes ero syntyy. Mitaliotteluissa ratkaistaan ensin pronssin kohtalo, jonka jälkeen ampumapaikoille vaihdetaan kultamitaliotteluun selviytyneet ampujat. Mitaliotteluissa ammutaan viiden laukauksen sarjoittain ratkaistavista ottelupisteistä: enemmän osumia saanut urheilija saa kaksi ottelupistettä, hävinnyt nolla ja jos sarjan osumat menevät tasan, niin ottelupisteet jaetaan 1-1. Voittaakseen mitaliottelun urheilijan on saavutettava seitsemän ottelupistettä vähintään yhden ottelupisteen erolla (esim. 7-6).

Olympialaji (naiset).