HAULIKKOAMMUNNAN TIETOPAKETTI

Sporting on mukaansatempaava ja erittäin mielenkiintoinen laji. Koskaan ei voi etukäteen tietää kuka kilpailuissa pärjää. Hyväkin ampuja sortuu asento- ym. virheisiin. Sporting ammunta tapahtuu maastoon rakennetulla radalla, jossa on useita ampuma-asemia. Asemien paikat vaihtelevat radasta ja paikasta riippuen. Periaatteena on, että paikka on aina uusi tai uudenlainen. Jokaisella asemalla on eri tavalla ammuttavia kiekkoja, sportingissa heittimien määrä on vähintään kolme asemaa kohti. Kiekkojen lentoradat jäljittelevät erilaisia metsästystilanteita. Kiekot voivat olla lähellä tai kauempana lentäviä, ei kuitenkaan mielellään yli 55m. Kiekkojen koko ja väri voi olla vaihteleva. Sporting ammuntaan kuuluu myös jäniskiekko, joka pomppii maata pitkin. Sporting ammunnassa ammutaan yksittäis- ja kaksoiskiekkoja. Seema on ampujan nähtävissä ja ampujalle näytetään kilpailuissa aina näytekiekot ennen ampumista. Aseen saa ladata kahdella patruunalla ja jokaista yksittäiskiekkoa saa ampua tarvittaessa kaksi kertaa, osuma on saman arvoinen osuipa ensimmäisellä tai toisella. Tuplissa saa ampua samaa kiekkoa kaksi kertaa niin halutessaan. Vaihtelevuutensa ansiosta laji on hyvä harjoitusmuoto metsästystä varten, ainahan ei tarvitse kilpailla voidakseen harrastaa.

 

Compak Sporting muistuttaa sportingammuntaa, mutta siinä ampujat eivät kulje asemalta toiselle vaan ampumapaikat ovat vierekkäin. Yhteen sarjaan kuuluu 5 paikkaa ja 25 kiekkoa, joita ampuu kuusi ampujaa vuorotellen. Paikat ovat suorassa linjassa 3-5 m päässä toisistaan. Compak rataan kuuluu kuusi heitintä. Kiekot lentävät oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle, sekä suraan poispäin ja vastaan. Lisäksi voidaan käyttää jäniskiekkoja sekä suoraan ylöspäin nousevia kiekkoja. Compak radan kiekkoja ja lentokulmia muutellaan säännöllisesti, että saadaan vaihtelua aikaan.

 

Nämä kaksi lajia eivät vielä ole Olympialajeja, mutta MM- ja EM kilpailuihin osallistuu vuosittain noin 800 ampujaa eri puolilta maailmaa.

 

Jos olet vähäkään kiinnostunut lajista niin tule radalle tutustumaan ja katsomaan miten homma toimii ja pyydä saada kokeilla ampumista. Joka radalta löytyy aina joku, joka ehtii esittelemään lajia.