ACTION AIR

Mitä on Action Air

Action Air on yksi Practicalin disipliini eli aselaji. Se on kansainvälisen Practical-liiton (IPSC) ja Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) hyväksymä kilpailulaji. Action Airia kutsutaan myös nimellä Practical Airsoft.

Action Air on muovikuula-asein harrastettavaa toiminnallista ammuntaa, jossa noudatetaan Practical - ammunnan (IPSC) kilpailusääntöjä. Lajissa käytettävä Airsoft – ase ampuu muovikuulia, jotka ovat läpimitaltaan 6mm. Action Air - sääntöjen mukaan suurin voimakerroin (PF) on 0.20 gramman muovikuulalla 2 Joulea. Sisätiloissa ammuttaessa on syytä käyttää alempia tehoja eli 100m/s 0.20gr/6mm muovikuula.


Kenelle sopii Action Air

Action Air sopii erityisesti nuorille, jotka haluavat saada tuntumaa täysimittaiseen urheiluammuntaan. Muille ampujille ja erityisesti kilpa-ampujille Action Air on erinomainen tapa kilpailemiseen ja lajinomaiseen harjoitteluun sisällä myös pitkänä talvikautena. Action Air tarjoaa myös mahdollisuuden päästä mukaan toiminnalliseen ammuntaan jo ennen ruutiaseikää. Lajilla ei ole varsinaisesti alaikärajaa. Tämä on ainoastaan kiinni seurojen omista päätöksistä ja säännöistä.

Ammunnasta kiinnostuneille, Action Air on erinomainen tapa saada käsitys siitä, mitä urheiluammunta ja varsinkin toiminta-ammunta lajina on ja mitä se harjoittajaltaan vaatii. Action Air on myös erittäin hyvä keino kehittää nopeutta ja tarkkuutta Practicaliin.

Action Air - harrastus luo vahvan pohjan asekäsittelylle ja parantaa kykyä ohjattuun, kurinalaiseen toimintaa. Tästä on myöhemmin hyötyä sekä opiskelussa että työelämässä.

Myös siirtyminen ruutiaseammuntaan on helpompaa ja turvallisempaa. Action Air - ammunta ei korvaa ruutiaseammuntaa, mutta antaa mahdollisuuden päästä mukaan toiminnalliseen lajiin. Laji antaa myös kokeneille ruutiaseampujille mahdollisuuden edulliseen lisäharjoitteluun talvikautena. Action Air kuitenkin toimii myös täysin itsenäisenä lajinaan. Tietyssä mielessä se kehittyy koko ajan omaan suuntaansa niin kaluston kuin ampumatyylienkin ja varsinkin nopeuden osalta. 

Turvallisuus

Practical -ammunnan periaatteiden mukaisesti myös Action Airin säännöissä korostuu turvallisuus. Samalla ampujat saavat harjoitusta täysimittaisia Practical – kilpailuja varten. Esimerkiksi aseita saa käsitellä ainoastaan erillisillä ”Safety”- eli turvallisuus-alueilla varsinaisen suorituksen ulkopuolella.

Suorituksen aikana tuomari eli RO (Range Officer) valvoo ampujan toimintaa. Lajisäännöt ovat englanniksi, samoin kuin ratakomennot. Koulutus järjestetään kuitenkin suomeksi.

Action Airissa käytettävät aseet ovat tarkkoja jäljennöksiä ruutipistooleista, myös toimintatavaltaan. Action Airissa suosituin asetyyppi on kaasutoiminen ase (GBB), joka toimii kuten itselataava puoliautomaattiase. Käyttövoimana on hiilidioksidi, jonka avulla saadaan kovempi lähtönopeus. Tärkeää on siksi lajissa riittävä etäisyys maaleihin, sekä lajin vaatimat suojavarusteet.

Maalit ovat minikokoisia IPSC- pahvitauluja tai kaatuvia metallimaaleja. Lajissa on myös heilureita ja tauluja voidaan osittaa.   ”No Shoot”-taulut ovat tauluja, joita ei saa ampua. Pahvitauluun vaaditaan kaksi osumaa ja pisteitä niistä saa osumien mukaan A:sta 5, C:stä 3 ja D-osumasta 1 pisteen. Myös virhepisteitä jaetaan. Kaatuvat maalit antavat 5 pistettä kukin, ohilaukauksen eli “Miss:n” maksaessa 10 pistettä, sekä menetetyt osumapisteet.

Ajan mittaamisen apuna on ns. stop plate -taulua joka päättää kilpailijan suoritusajan siihen ammuttaessa. Suoritusaika alkaa äänimerkistä ja päättyy siis viimeiseen laukaukseen. Perusperiaatteena lajin pistelaskussa on montako pistettä ampuja ehtii ampua sekunnissa. Todella nopea suoritus voi päihittää paremmat pisteet saaneen ampujan suorituksen, mutta nopea suoritus ilman tarkkuutta ei luultavasti silti riitä.