10m ilmakivääri

Ampumamatka: 10 metriä.

Ase: puristetulla ilmalla tai kaasulla toimivat kiväärit. Kaliiperi enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg. Naiset ja miehet, sekä tytöt ja pojat ampuvat samanlaisella aseella.

Luodit: Vapaasti kaupan olevat lyijyluodit tai muusta pehmeästä materiaalista tehdyt luodit, maksimi kaliiperi 4,5 mm.

Taulut: Kympin halkaisija 0,5 mm.

Ampuma-asento: Ammunta tapahtuu ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea.

Ampumaohjelma: Miehet (pojat) 60 laukausta, ampuma-aika 1 h 15 min. Naiset (tytöt) 40 laukausta, ampuma-aika 50 min. Ennen kilpailun alkamista urheilijoilla on valmistautumis- ja koelaukausaikaa 15 min. Pisteet lasketaan kymmenesosan tarkkuudella. Yksittäisen laukauksen suurin mahdollinen osuma-arvo on 10,9.

Finaali:
Loppukilpailuun pääsee peruskilpailun kahdeksan parasta. Urheilijat aloittavat finaalin nollatuloksesta, eli peruskilpailun tulos ei vaikuta enää finaaliin. Finaalit koostuvat kahdesta kolmen kilpalaukauksen sarjasta, kummankin ampuma-aika on 150 sekuntia. Tätä seuraa neljätoista yksittäistä kilpalaukausta, joiden ampuma-aika on 50 sekuntia laukausta kohden. Alimman kokonaistuloksen ampunut urheilija karsiutuu kahdeksannen laukauksen jälkeen, ja tätä jatkuu aina kahden laukauksen jälkeen, kunnes kulta- ja hopeamitali on ratkennut. Yhteensä ammutaan kaksikymmentä finaalilaukausta. Finaalissa pisteet lasketaan kymmenesosan tarkkuudella.

Tasatulos:
– Peruskilpailussa tasatulos ratkaistaan seuraavasti: ensimmäisenä ratkaisee sisäkymppien määrä ja sitten viimeisen kymmenen laukauksen sarjan korkein pistemäärä edeten kymmenen laukauksen sarjoissa alkua kohti, kunnes tasatulos on ratkennut. Jos sisäkymppien määrä ja sarjat ovat identtiset, ratkaisee kymppien, yhdeksikköjen kahdeksikkojen ja niin edelleen määrä.
– Kahdeksan parhaan eli finalistien sijoitukset ratkaistaan mahdollisten tasatulosten jälkeen yksittäisin lisälaukauksin, kunnes ero syntyy.

Kansallinen kilpailutoiminta

SAL:n alaisissa kilpailuissa on käytössä eri ikäkausisarjat ja niihin sovelletut laukausmäärät. Jos kisaa ammutaan paperitauluihin, niin pistelasku toteutetaan kokonaisluvuilla, eli yksittäisen laukauksen suurin mahdollinen osuma-arvo on 10.

Kansallisessa kilpailutoiminnassa on myös lajina 10m ilmakiväärin 3-asentoinen 3×20 laukauksen kilpailu. Kilpailu ammutaan pääsääntöisesti järjestyksessä polvi-makuu-pysty, kustakin asennosta 20 laukausta. Pisteet lasketaan kokonaisluvuilla.

Ampuma-ajat ovat:
Polvi 30 min
Tauko 15 min
Makuu 25 min
Tauko 15 min
Pysty 35 min
Koelaukaukset sisältyvät kunkin asennon kilpailuaikaan.